måndag 21 februari 2011

Tänkvärt om kött!


Såg på Dokument utifrån igår kväll. Prognoserna pekar på att vi behöver dubbelt så stor köttproduktion inom 40 år om det ska räcka till alla. Samtidigt bidrar köttproduktionen kraftigt till utsläppen. Man visade gårdar i USA med nötkreatur som har intensiv produktion. Dvs man trycker i djuren så mycket energi och protein man bara kan på så kort tid som möjligt. Dessutom får djuren tillväxthormoner som kraftigt påskyndar tillväxten. I Brasilien betar många djur men på bekostnad av regnskogarna. Det står alldeles klart att vi inte bara kan blunda för konsekvenserna när man föder upp djur på det sättet. Det vi kan göra här hemma är att sopa framför vår egen dörr. Det går alldeles utmärkt att föda upp djur som betar svenska ängar och hagar men vårt eget nötkött räcker bara till 45% av behovet. Resten importerar vi.
Steg 1. Svenska uppfödare se till att föda upp djuren med stor hänsyn till miljökonsekvenserna! Jag tror det är enda vägen till framgång och överlevnad.
Steg 2. Svenska konsumenter tänk på vad ni köper. Det är fullt möjligt att välja svenskt.

1 kommentar:

  1. Då kan vi inte fortsätta ha fabrikspackat kött, som beställs och slängs.
    Hantering av en kunnig köttansvarig med styckkunskaper där man styckar upp varefter det går åt. Då först minskar kött produktionen.

    SvaraRadera