fredag 17 september 2010

Tyskland till Skövde och Skövde till Ryssland


Ägaren till Skövde slakteri berättar i ATL att exporten av kött till Ryssland är en viktig marknad för att öka lönsamheten och därmed kunna betala bättre till sveriges bönder. Anledningen är att ryssarna betalar bättre för svenskt kött än vad de svenska kunderna gör. Samtidigt importerar vi massor av kött från t ex Tyskland. Marknadens villkor styr säger man. Jag undrar dock, hur miljövänligt är det här? Vi kör kött kors och tvärs i tusentals mil. Och uppfödarna då? Får de verkligen bättre betalt? Läs gärna min blogg om grisarna på Gotland som jag skrev häromdagen. De har krismöte och gårdarna lägger ner sin produktion på grund av svikande lönsamhet. Vem tar tillvara böndernas intressen? Vi drar i alla fall vårt strå till stacken. Nu åker jag till Daglivs på Fridhemsplan och bjuder på höstgryta från våra svenska bönders fina kvalitetskött. Vi på Hälsingestintan är stolta över våra duktiga uppfödare!

tisdag 14 september 2010

Timglaset rinner ut för grisen!


Läste nyss om gotländska grisbönder som håller krismöte. Foderkostnaderna ökar pga dåliga skördar och annat, men priserna till oss konsumenter står stilla. Hur är detta möjligt? Det håller inte. Det får nämligen konsekvenser. Vi vill ha fläskkött från grisar som levt ett gott liv men bönderna har inte råd att producera på det sättet. De svenska gårdarna läggs ned i en rasande takt. Lika snabbt som volymerna på danskt och tyskt griskött fyller butikernas diskar. Kött från länder som tillåter en grisproduktion som inte går att visa upp i dagsljus. Nu får det vara nog! De stora aktörerna slakterierna och handelsblocken måste ta problemet på allvar. En produkt som vi faktiskt efterfrågar är utrotningshotad. Bonden måste ha skäligt betalt!