torsdag 28 oktober 2010

Brasilianska Carmencita eller svenska Rosa?


Hmm...läste nyss att efterfrågan på Brasilianskt nötkött ökar kraftigt igen. Visst säljs det en och annan sydamerikansk oxfilé i våra dagligvarubutiker, men den största volymen tror jag går in via storkök och restauranger. Alltså - köttgryta i skolan (läs utländskt kött) biff med bea, strips och en stor stark för 99 kr (läs utländskt kött) Undrar hur stor medvetenheten är om den saken? Är det någon som bryr sig?

tisdag 26 oktober 2010

Svenskt Kött har fått en ny ledare


Välkommen Maria Forshufvud, ny VD för Svenskt Kött. Du behövs verkligen! Vår produktion är på nedåtgående och motivationen är låg för våra nöt och grisproducenter. Importen väller in...mer än 50% av allt nötkött vi åter kommer från utlandet. Du har en stor utmaning framför dig- Och det finns massor att göra:

Utbilda köttansvariga i butik - bra inititativ! Se också gärna till att skapa möten mellan bönder och förädlingsföretagen i köttbranschen. Den kontakten är närmast obefintlig idag eftersom slakterierna sitter på hela makten. Bonden behöver dessa möten - som det är idag missar de viktig information om vad marknaden egentligen efterfrågar och därmed möjligheterna till ökad lönsamhet.

onsdag 20 oktober 2010

Klonade djur lägg av!






I EU debatterar man nu för fullt om det ska vara tillåtet att använda avkomman till klonade djur som livsmedel. Byt fokus för tusan! Cyagra Clone som är världsledande inom kloning har funnit följande: Av 317 födda kalvar dog 92 stycken inom 150 dagar. 37% av dem hade sjukdomen Large Offspring Syndrome, vilket innebär en onaturligt snabb tillväxt och en rad medicinska problem. 19% hade fel på lungorna och 21% för korta hälsenor. Detta innebär alltså betydande smärta och för tidig död för djuren. Min uppfattning är att vi inte alls ska hålla med klonade djur. Heja Carl Schlyter som tar kampen för djurens skull!

måndag 18 oktober 2010

Ska djur ha tak över huvudet?


Nu är det möjligt att söka dispens från kravet att alla djur måste ha en ligghall när de går utomhus.

Det har visat sig att djur som får välja på ligghall eller bar himmel ofta faktiskt väljer att stå ute. Köttdjur har tjock päls och är egentligen skapta för att kunna vara ute i skog och mark året runt.


Uppfödare som vill hålla djur utan ligghall måste vara med i ett särskilt kontroll-program där bland annat daglig tillsyn av djuren ingår. Och det är det absolut viktiga. Djuren fryser inte, men blir de sjuka eller skadar sig på annat sätt måste de få hjälp. Det är det som är god djuromsorg. Bra uppfödare bryr sig om sina djur.

torsdag 14 oktober 2010

Matmässa för matälskare


Nu förbereder vi för fullt inför vår medverkan i matmässan Det Goda Köket som går av stapeln i Älvsjö, Stockholm den 12,13 och 14 november. Sätt gärna av tid för det i kalendern. Sätt det på kontot för inspiration, matglädje och smakupplevelser. I år tror jag mässan kommer att slå alla rekord. Vi laddar i alla fall med hängmörat nötkött i mängder. Bilden visar Leif Mannerström och vår egen kock Anna Stegs på mässan i Göteborg förra året. I år jobbar vi med köttgurun Håkan Fällman från stora scenen och berättar om köttkvalitet och tillagning. Hoppas att du kommer för då ska vi ta väl hand om dig!

måndag 11 oktober 2010

Restaurangerna har vaknat!


Blir numera ofta inbjuden till olika möten med såväl enskilda restauranger som restaurang-grossister. De vill alla profilera sig med svenska premium-råvaror. Allt ifrån grönsaker till kött och fisk. Råvarorna ska ha en egen "story". T ex nyfångad gös från Hjälmaren, eller kalvkött från vår egen hälsinge-bonde. Det här är såååå kul! Det innebär stora möjligheter för svensk matproduktion och ja, faktiskt även export. Rätt paketerat med egen intressant story är det fullt möjligt. Butikerna har redan tagit upp trenden och nu kommer det starkt inom restaurangvärlden. Det verkar som om vi äntligen börjar dra åt samma håll. En vinn-vinn situation, för producenterna, butikerna, restaurangerna och konsumenterna och gästerna.

tisdag 5 oktober 2010

Jag är en Gourmethamster


Hösten triggar igång någon sorts samlarlusta för min del. Jag har plockat massor med trattkantareller som jag torkat och fryst. Tar reda på äpplen och går på skördemarknader och köper in en massa grönsaker. Tror detta sätt att tänka är urgammalt. Det gäller liksom att passa på innan det blir mörkt och kallt. Och så är det underbart att laga mat på härligheterna. Mustiga grytor, med massor av högrev, grönsaker och rött vin. Mums!